Drop us a line...

Send Message

Borilački sportovi i deca

U poslednje vreme svedoci smo sve užurbanijeg načina života, koji ostavlja velike posledice i na decu. Nedostatak fizičke aktivnosti, višesatno sedenje ispred računara i televizora kao i nošenje teških torbi, samo su neki od uzroka koji dovode do masovne pojave deformiteta kičmenog  stuba i ravnih stopala kod dece. Veliki broj dece ima problema sa prekomernom težinom a svako peto dete u Srbiji ima problema sa gojaznošću. Sve manje slobodnog vremena kod roditelja i sve manje prave igre kod dece dovodi i do nepravilnog razvoja na socijalnom planu.

Bavljenje TaeKwonDo-om kod dece dovodi do:

 • Pravilnog razvoja kostiju i mišića
 • Razvoja motoričke sposobnosti, odnosno koordinacije pokreta
 • Jačanje odbrambene sposobnosti organizma
 • Poboljšanja cirkulacije
 • Poboljšanje metabolizma

TaeKwonDo kod dece osim fizičkog razvitka celog tela, utiče i na pravilno formiranje i sazrevanje detetove ličnosti, tako što dete vremenom razvija:

 • Samopouzdanje
 • Samostalnost
 • Upornost
 • Disciplinu
 • Samokontrolu
 • Osećaj za pravednost
 • Poštovanje sebe i drugih
 • Sticanje pravilnih i zdravih životnih navika

U kulturi današnjice koja slavi nasilje u svemu, od muzike do video igara, filmova i televizijskih emisija, ideja da upišete svoje dete u neki klub borilačkih veština može vam se učiniti kao deo ovog istog trenda. Borilačke veštine, kao glavni deo akcionih filmova, predstavljene su kao vrhunac nasilničkog ponašanja. Usled ovoga verovatno ćete biti iznenađeni činjenicom da je trening borilačkih veština zapravo veoma koristan za decu. Kao i mnoge druge stvari koje Holivud propagira u nasilničkom svetlu, ni borilačke veštine nisu brutalni i krvavi sportovi kojima je jedini cilj povređivaje drugih ljudi.

Navešćemo vam 10 razloga zbog kojih ćete možda poželeti da upišete svoje dete u klub borilačkih veština:

1. Negovanje samodiscipline

Jedna od centralnih načela svih oblika borilačkih veština je apsolutni fokus na samodisciplini. Današnji klinci su navikli da primaju instant informacije, tako da će im ovo biti odlična lekcija o uzdržanosti i disciplini. Shvatiće da nije uvek lako doći do želejnog cilja. Deca će kroz sport najbolje otkrivati suštinu samodiscipline koja će ih postupno voditi ka spoznaji sebe i okolnog sveta.

2. Jačanje socijalizacije

Deca lakše upoznaju ljude i stiču nove prijatelje kada su u sali za treniranje okruženi drugom decom sa kojom dele zajednički interes. Na igralištu ili u školi deca ne moraju uvek imati mnogo dodirnih tačaka, ali oni koji treniraju borilačke veštine u znatno boljoj su situaciji da upoznaju jedni druge kroz zajedničke treninge. Dete shvata da je partner osoba koja mu pomaže u treniranju i napredovanju, a ne neko na koga treba da gleda kao na neprijatelja. Sve ovo znatno podstiče drugarstvo među decom.

3. Podsticanje fizičke aktivnosti

Deca sve više slobodnog vremena provode sedeći uz kompjuter ograničeni jednoličnim idejama koje degradiraju psihofizički razvoj mladog čoveka. Dete koje počne sa fizički zahtevnim treninzima borilačkih sportova osetiće pozitivnu energiju pokreta i tako će biti motivisano za što više kretanja. Što više napreduje u fizičkom i tehničkom aspektu borilačkog sporta to će vaše dete sve više ceniti sopstveno telo i zdravlje. U ovom vremenu u kome vladaju droga i ostali mnogobrojni poroci, borilački sportovi će ponuditi mladom čoveku način za zdrav i smisaoni život i tako ga odvratiti od stranputica i lošeg uticaja ulice.

4. Učenje o postavljanju i ostvarenju ciljeva

Većina borilačkih veština je bazirana na sistemu vrednovanja pojaseva koji prema boji označavaju stepen znanja onoga ko ih nosi. Kada vaše dete teži svakom sledećem pojasu, ono tako uči vredne lekcije o postavljanju i postizanju svojih ciljeva. Ovo je i pravi način da dete shvati kako se u životu svaki rad nagrađuje, a nerad i lenjost kažnjavaju.

5. Povećanje samopoštovanja

Poverenje u samoga sebe dolazi sa istinskim dostignućima. Nivo samopoštovanja vašeg deteta će se uvećavati sa svakim novim napretkom na treningu, dobijanjem zasluženog pojasa i uspehom na takmičenju. Deca koja imaju nizak osećaj samopoštovanja postaju samopouzdanija kako vreme njihovog bavljenja borilačkim sportom odmiče.

6. Osećaj poštovanja prema drugima

Učenje borilačkih veština razviće kod vašeg deteta osećaj za poštovanje instruktora i naprednijih vežbača. Današnja kultura ne razvija uvek kod deteta poštovanje autoriteta i starijih osoba. Na treninzima taj osećaj poštovanja će biti veoma izražen kod deteta i kao takav preneće se na njegovu svakodnevicu.

7. Učenje o ne nasilnom rešavanju konflikta

Pogrešno viđenje borilačkih sportova kao nečega što promoviše nasilje dolazi od filmske produkcije i marketinških poteza pojedinih profesionalnih promotera borilačkih sportova. U stvari, sve prave borilačke veštine i sportovi uče decu mirnom i nenasilnom rešavanju konflikata i naglašavaju važnost izbegavanja fizičkog nasilja. Čovek koji je siguran u sebe nikada nije agresivan. Agresija nastaje usled sujete i osećanja nesigurnosti, a sve to sport postupno eliminiše kod dece. Dete koje trenira borilački sport neće biti nasilno, ali će umeti veoma lako da se odbrani od onih koji ugroze njegovu bezbednost.

8. Poboljšanje percepcije

Da bi deca napredovala u sportu i tako adekvatno bila nagrađena moraće da savladaju veštine slušanja i opažanja uz konstantnu koncentraciju tokom trenažnog procesa. U svakodnevici ovaj process može biti veoma monoton i nezanimljiv, ali će zato na treningu biti veoma realan tokom rada sa partnerom koji će “kažnjavati” ili “nagrađivati” stepen posvećenosti deteta treniranju. Upravo je ovo ta dinamičnost koju dečija priroda traži. Osim toga sport izuzetno razvija kreativnost kod deteta, jer sport je ništa drugo do “umetnost pokreta”.

9. Razvijanje osećaja timskog rada

Učenje tehnika, uvežbavanje, sparingovanje sa drugovima, napredovanje i učestvovanje na takmičenjima ili bodrenje svojih klupskih drugova, sve to utiče na vaše dete da stekne osećaj timskog rada i pripadanja jednoj zdravoj sportskoj sredini. Nije slučajno nastala izreka: “S’ kim si – takav si”.

10. Poboljšanje u drugim oblastima života

Prednosti treninga borilačkih veština ne završavaju se u sali za treniranje. Samopouzdanje, pažnja, smirenost, fizička izdržljivost, tolerancija, kreativnost i još mnogo drugih pozitivnih osobina vaše dete će iz sale za vežbanje preneti u svoj svakodnevni život i tako odrastati u zdravog, obrazovanog i stabilnog čoveka.

Nadamo se da ste nakon ovoga manje skeptični u vezi treniranja borilačkih veština. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju je da proverite u kom borilačkom klubu će vase dete trenirati i kakav je trener koji vodi taj klub. Veoma je bitno da je trener stručno, mentalno i moralno kvalitetna osoba.