Drop us a line...

Send Message

Istorijat ukratko

TaeKwonDo je nastao 40-ih godina dvadesetog veka spajanjem različitih veština koje su se vežbale u to vreme. Ime TaeKwonDo dolazi iz reči Tae (태) što znači udariti nogom, Kwon (권) što znači udariti rukom i Do  (도) što znači put.

Taekwondo je samoodbrambena tehnika borbe bez oružja koja uključuje primenu udaraca nogama i rukama (sa zemlje i iz skoka), blokove, eskivaže, itd. To je mnogo više od obične fizičke borilačke veštine. Taekwondo je sistem treninga tela i uma u kome je naglasak stavljen na razvijanje moralnog karaktera.

Taekwondo je borilačka veština nastala kombinovanjem različitih borilačkih stilova koji su tokom proteklih 2000 godina postojali u Koreji, kao i u nekim zemljama koje je okružuju (Kina, Japan, itd.).

Prvo svetsko prvenstvo u TaeKwonDo-u održano je 1973. godine u Seulu.
TaeKwonDo je kao sport prvi put demonstriran na olimpijskim igrama u Seulu, 1988. godine te ponovo u Barseloni 1992. godine da bi od olimpijskih igara u Sidneju, 2000.godine TaeKwonDo postao standardni deo olimpijskih igara.

Danas se TaeKwonDo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih veština i sportova.
Više od 70 miliona ljudi trenira TaeKwonDo u preko 189 zemalja širom sveta.

U Srbiji se TaeKwonDo vežba od 1983. godine a Tae Kwon Do savez Srbije je osnovan 1985. godine.

TaeKwonDo se deli na pet sastavnih delova:

  • Osnove (Kibon)
  • Forme (Poomsae)
  • Samoodbrana (Hosinsul)
  • Lomljenje (Kyokpa)
  • Borba (Kyorugi)

Osnovno o takmičenjima

Takmičenja u TaeKwonDo-u su obično grupisana po zvanjima, tako da se polaznici takmiče sa protivnicima sličnih mogućnosti.

Većina klubova se danas specijalizuje za takmičarski deo TaeKwonDo-a (borbeni trening i vežbanje formi), ali svi nabrojani delovi su važni za postizanje majstorskih zvanja.